ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl Soru nergeleri > Çanakkale şehitliğinin paralı yapılması hakkında
14/06/2010

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla talep ederim.







Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili

Basında çıkan haberlerde, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkında 2004 Yılında yayınlanan ve yayım tarihinden bu yana 21/c maddesi bir türlü uygulanamayan Alan Kılavuzları yönetmeliği gereği Araçlarda Profesyonel Rehber bulunması durumunda dahi Alan Kılavuzu almak zorunlu hale geleceği ve uygulamanın 01 Haziran 2010 tarihinden itibaren Kilitbahir ve Kilye koyu bölgelerine kurulacak seyyar kapılar aracılığı ile denetleneceği ve uygulanması sağlanacağı belirtilmektedir. Ayrıca bu kurala uymayanlar hakkında ise gerekli cezaların uygulanacağı belirtilmiştir.

Milli park yetkililerinin, bir haftadır yönetmeliği gerekçe göstererek giriş kontrol kapılarında araçları durdurarak, Şehitliğe giren gruplardan 140 lira aldıkları belirtilmektedir. 2007 yılında ihaleyi kazanan şirket tarafından alınmak istenen ayakbastı parasının bu kez Devlet tarafından yani Gelibolu Milli Park Müdürlüğü çalışanları tarafından toplanıyor olmasına hem alan kılavuzları, hem kokartlı rehberler, hem de ziyaretçiler büyük tepki göstermektedirler.

Soğanlıdere Şehitliği'nde yatan dedesinin mezarını görmek için geldiğini ifade eden vatandaş, uygulamayı şu sözlerle eleştirmektedir; "Görevliler bana alan kılavuzu alınmaması halinde otobüsün plakasına para cezası tatbik edileceğini söyledi. Bu durum üzerine parayı vererek alan kılavuzu da almadan şehitliklere gittik. Şimdi bu durum ayakbastı parası değildir de nedir?”


Bu hususlar çerçevesinde;

1- Yaşanan bu sorun hakkında bilginiz var mıdır? Sizlere bu konuda şikayet bilgisi gelmiş midir?

2- Vatandaşların kendi Şanlı Tarihini ve geçmişini öğrenmesinden kimler rahatsızlık duyduğu için bu uygulama ihtiyacı doğmuştur? Geçmişini sadece parası olan mı öğrenecektir?

3- Vatandaşların, “Bu gidişle Anıtkabir ziyaretini de artık paralı yaparlar” şeklindeki endişeleri nasıl giderilecektir?

4- Vatandaşların, “Çanakkale'de devlet eliyle soygun!” şeklindeki şikâyetlerini nasıl giderilecektir?

5- ''Bu uygulama, şehitlerimiz üzerinden para kazanma amacı olarak görülmektedir. Çanakkale geçilmesin diye kanlarını ve canlarını ortaya koyan ecdadını ziyaret etmek isteyenler, 140 lira ödemedikçe ecdadını ve tarihini göremeyecek. Yapılan uygulama insanları milli tarihinden uzaklaştırma operasyonudur. Seyahat özgürlüğünün Anayasa ile güvence altına alınmasına karşılık, bölgeyi gezenlerden ücret talep edilmesi en iyi ifadeyle kamusal soygun olarak tarif edilebilir?” şeklindeki genel manada dile getirilen endişelerin giderilmesi için neler yapılacaktır?

,,